Uitleg transformatie

Deze periode moesten we een bestaand meubel of object transformeren in een nieuw meubelstuk. Ik heb gekozen voor de ‘bird chandelier’ van Bibi Smit. Deze decoratieve kroonluchter ben ik tegengekomen tijdens mijn studiereis naar Milaan op de beurs ‘Masterly Milano’.

Bibi heeft deze speciaal gemaakt in 2019 voor de beurs om aan haar collectie toe te voegen. Ze heeft zich laten inspireren op ‘de nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn en dat kun je terug zien in de kleuren die ze heeft gebruikt.

Vanaf de foto van de ‘bird chandelier’ ben ik gaan schetsen. Eerst door de vogels van de kroonluchter eraf te halen zodat ik met de vorm over bleef. Ik kwam al vrij snel uit op een klok maar nadat ik naar mijn schets keek wist ik dat het al bestond want het is de ‘time turner’ van Harry Potter. Ik was er nog even verder op gaan schetsen maar vond het niks worden dus was er vanaf gestapt.

Op dit moment ging ik met een passer random cirkels tekenen en kijken wat eruit kwam. Ik kwam er niet heel ver mee dus ben ik een raster gaan tekenen zoals we ook in de tekenles hadden geoefend en ben van het origineel dingen weg gaan halen, heb sommige delen vergroot, heb wat onderdelen toegevoegd en kwam uiteindelijk op het idee om een tafel te maken.

Ik heb wat verschillende ontwerpen van de tafels gemaakt maar was er nog niet tevreden mee. Nadat ik de tafel in het 3D tekenprogramma IronCad had gezet ben ik er daar verder mee gaan spelen. Uiteindelijk kwam ik op het idee door de poten door elkaar te laten gaan en er ronde bladen op te zetten. Hier ben ik verder mee gegaan.

Voor deze opdracht moesten we 10 experimenten uitvoeren. Ik zal bij elk van de 10 een korte beschrijving geven wat ik heb gedaan en waarom.

Voor mijn eerste experiment ben ik gaan kijken naar constructie nadat ik de cirkels had geschetst. Met dit experiment ben ik erachter gekomen ik dit niet genoeg vond passen bij de ´bird chandelier´ en was van dit idee afgestapt.

Voor mijn tweede experiment probeerde ik een houtverbreding te maken en meerdere op elkaar te plakken om vervolgens met de lintzaag cirkels uit te zagen en door middel van de kolomboor gaten te boren zodat het cirkels zouden zijn. Door dit experiment heb ik geleerd dat door dit te doen al je hout uitbreekt omdat er te veel druk op staat en het in het groot dus niet haalbaar zou zijn.

Voor mijn derde experiment heb ik een lazer bestand gemaakt om te kijken of mijn idee überhaupt haalbaar zou zijn en niet om zou vallen. Ik heb uiteindelijk zeven verschillende constructies kunnen maken en goed kunnen testen wat stevig zou zijn en wat niet. Een zeer geslaagd experiment dus.

Voor mijn vierde experiment keek ik naar hoe het eruit zou zien als ik de look die ik wil hebben goedkoper zou kunnen krijgen door goedkoop hout te nemen en het dan in mahonie kleur te beitsen. Dit was achteraf niet nodig omdat ik toch had gekozen voor mahonie.

Voor mijn vijfde experiment heb ik gekeken naar de constructie van de poten. Ik heb dit gedaan door een experiment uit te voeren met schenkelen. Ik heb de grootste poot schaal 1:1 genomen en heb van beukenhout eerst balken en daarna blokjes gezaagd. Vervolgens heb ik op de langgatboor gaten in het midden van de blokjes geboord en ze gekoppeld door middel van deuvels. Hierdoor kon ik de blokjes individueel van elkaar bewegen en ze vormen hoe ik wilde. Helaas was dit experiment mislukt omdat de verlijming niet goed was gegaan en de individuele blokjes weer los gingen.

Voor mijn zesde experiment heb ik gekeken naar hoe lang ik vijf mm dik hout in heet water moest houden totdat ik het kon buigen tot de vorm die ik wilde. Ik was er al snel achter dat dat verassend genoeg sneller was dan dat ik overal had gelezen. Na vijftien minuten brak de lat in twee maar na vijfentwintig minuten kon ik het buigen tot de vorm die ik nodig had.

Voor mijn zevende experiment heb ik gekeken naar welke lijmtechniek het beste zou zijn voor lamineren. Ik heb het geprobeerd met tangen en met een spanband. Met de tangen heb ik het hout er ongeveer drie uur in laten zitten voordat ik de tangen eraf haalde omdat ik zeker wilde zijn dat de lijm droog was. Echter sprongen mijn latten meteen weer terug in licht gebogen vorm en kon ik weer opnieuw. Met de spanband ging het beter, ik kon overal gelijke druk toepassen en de vorm die ik wilde maken. Ik had de spanband er het laatste lesuur omheen gedaan en dan ’s nachts laten drogen. Dit werkte ideaal.

Voor mijn achtste experiment heb ik gekeken naar hoe ik mijn tafelbladen het beste kon schuren. Ik had een soort knopje gevonden in de afvalbak en daar heb ik een schroef ingedraaid, het kopje eraf gezaagd en die in de bladen gedraaid. Hierdoor kon ik het blad tegen de geleider aanleggen en zo veilig het blad ronddraaien en schuren.

Voor mijn negende experiment heb gekeken of ik het hout wilde beitsen of oliën. Ik heb heel wat verschillende beitsen getest maar ik vond dat het oliën al genoeg was.

Voor mijn tiende en laatste experiment heb ik gekeken welk opvulmiddel het beste bij mijn hout paste voor in de kleine kieren die waren ontstaan. Ik kwam erachter dat het opvulmiddel van teak meer in de buurt zat bij de kleur van mijn hout dan eiken, ik heb dus teak gebruikt voor de kleine kieren.  

Voor de uitvoering ben ik begonnen met de poten. Ik heb een plank eikenhout gekocht en heb de plank gevlakt en gestreken. Vervolgens heb ik de plank in drie delen gezaagd zodat als ik hem ging schulpen, ik de gevormde nerf nog zag in plaats van de lange rechte nerf. Ik heb de drie delen geschulpt en door de vandiktebank gehaald en daarna natgemaakt met heet water en laten zitten. Terwijl de latjes in het water lagen heb ik de mal voorbereid door drie platen mdf op elkaar te schroeven en een 1:1 werktekening erop te plakken. Vervolgens heb ik op de lintzaag net buiten de lijn de ronding gezaagd en heb ik met de bandschuurmachine de ronding geschuurd. Daarna heb ik de latjes uit het water gehaald, in de lijm gezet en rond de mal gewerkt met behulp van de spanband. Dit heb ik herhaald voor de andere twee poten.

Terwijl de poten in de lijm zaten heb ik ondertussen mahoniehout ingekocht voor de bladen en bewerkt door de plank te vlakken en te strijken, door de vandiktebank te halen (op overmaat) te schulpen en daarna op lengte af te zagen. Vervolgens heb ik een houtverbreding gemaakt en met behulp van sergeanten de planken aan elkaar verlijmt. Nadat het droog was heb ik de plank over de vlakbank gehaald en daarna door de vandiktebank gehaald zodat het de goede dikte zou hebben. Hierna heb ik met een frees en een freesmal de cirkels uitgefreesd en daarna de bladen geschuurd.

Nadat alle poten uit de lijm waren heb ik de poten over de vlakbank gehaald en daarna door de vandiktebank gehaald zodat het de goede maat zou hebben. Hierna heb ik de boven en onderkant gezaagd zodat ze kunnen staan en dat de bladen er dan parallel op zouden staan. Vervolgens heb ik een gat geboord in het midden van de bovenkanten van de poten en een schroef in de bladen gedraaid waar het kopje vanaf gezaagd was zodat ik de bladen erop kon draaien. Dit heb ik herhaald voor de andere twee poten.

Hierna heb ik met het overige mdf wat ik had van de mal een lijmopstelling gemaakt zodat ik ook visueel kon zien waar ik wat weg moest halen voor de constructie. Daarna heb ik de delen afgetekend en weggehaald wat weg moest en gecheckt of alles waterpas was. Vervolgens heb ik de lijmopstelling aangepast omdat alles een beetje was opgeschoven en de delen meegenomen naar huis.

Thuis begon het afwerkingsproces. Als eerste heb ik alles opgeschuurd met korrel 180 en alles in de lijmopstelling proef gelijmd zodat ik wist hoe ik het best de delen op zijn plek kon houden. Dit bleek het makkelijkst met spanbanden en zo heb ik de poten en bladen verlijmd. Nadat het uit de lijm kwam heb ik daar waar nodig was de delen nog een keertje opgeschuurd met korrel 180 en heb ik alles in de eerste laag olie gezet. Vervolgens heb ik nadat de olie droog was het hele meubel licht opgeschuurd met korrel 240 en daarna in de tweede laag olie gezet. Als laatste heb ik het meubel voor de laatste keer licht opgeschuurd met korrel 400.

Het resultaat is deze bijzettafel geworden. Ik ben er zelf zeer tevreden mee. Je kan er op elk blad wat kwijt en kan ook ideaal gebruikt worden als nachtkastje en is makkelijk verplaatsbaar door zijn lichte gewicht.